Simultaan 2017

K S F A H

Koninklijke Schaak Federatie Antwerpens Handel

Om terug te keren naar de HOME pagina, klik op het icoontje hier rechts!

Laatste update: juli 2018

 

SIMULTAAN 2017

 

Wanneer we gisteren rond 08:00 de Groenplaats opreden onder de zever stond ondervoorzitter Frans Van Mullem ons reeds op te wachten op de kiosk. Rond half negen verscheen ook voorzitter Marc Van Driessche ten tonele. Reden van z'n telaat komen: problemen met de tram. Enfin dat was het sein om de handen uit de mouwen te steken en terwijl beide heren de dranghekken plaatsten ontfermden wij ons over de banners en vlaggen. Van het gezever werden we doornat en mochten dan ook van chance spreken dat we nog wat regenponcho's in de wagen hadden liggen. Na het aanbrengen van de doeken aan de nadars, was het tijd om de goodiebags te vullen die dit jaar voor de eerste keer werden uitgereikt aan de schakers die het aandurfden tegen vice Belgisch kampioen Stefan Docx plaats te nemen achter het bord. Met momenten was het gezever wat minder en verscheen er een waterzonnetje terwijl een tsunami van roze mannen geïnteresseerd voorbij ons afgebakend terrein liep, op weg naar de kade om hun gaypride te aanschouwen. Echte mannen en vrouwen nemen natuurlijk de handschoen op tegen meervoudig Vlaams kampioen schaken Stefan Docx en schuiven hun stukken over het bord met de 62 vakjes!

 

Omstreeks half elf was het grootste werk gedaan en begonnen de eerste schakers langs te komen. Zoals gewoonlijk was mme Simonne reeds komen poolshoogte nemen om te kijken of het jaarlijkse evenement wel zou doorgaan met dit natte weer en na de bevestiging trok ze verder om haar dagelijkse boodschappen te doen en tegen 14:00 terug op appél te zijn. Even later verscheen m'n wekelijkse schaakcoppain Valère (schaaknaam Valerio) op het toneel en kon ik niet anders dan een partijtje te schuiven op het terras van één der talrijke cafeetjes op de Groenplaats. Tussendoor waren we nog gaan shoppen om een aftrekker en wat schoteldoeken te kopen om de tafels en stoelen netjes te maken voor onze deelnemers. Wat een goed idee van onze voorzitter...

De regen was ondertussen gestopt en de zon kwam te voorschijn; teken om onze regenjasjes weer uit te trekken want het was verdomd warm met die plastieken jassen om je lijf. Het volke stroomde nu met beken over de Groenplaats: de ene al kleurrijker dan de andere, allen met één doel: een goed plaatsje te bemachtigen voor een superieure blik op de gaypride.

Ondertussen werd er reeds duchtig geschaakt op de vrijgehouden zone van het vrijspraken. Ook de schaakproblemen (voor de eerste maal dit jaar ingevoerd) vielen in de smaak en konden op heel wat bijval rekenen.

Mat in 2 ging nog voor de meesten, maar de mat in 3 was al een heel paar andere mouwen.

Even voor 14:00 verscheen dan onze simultaanuitdager ten tonele: Stefan Docx. Net toen we wilden starten lieten de weerduivels zich weer even van hun slechtste kant zien en waren we verplicht een kwartiertje te wachten! Door het miezerige weer konden we onze stoelen niet vol krijgen zoals de vorige jaren en begonnen we met een bezetting van 17 schakers die rustig op hun stoel plaatsnamen tot Stefan voor hun bord verscheen en ze spontaan hun zet konden plaatsen, waarop Stefan meestal direct repliceerde...Zij die onze simultaan reeds meespeelden weten dat Stefan Docx de schaker zelf de kleur laat kiezen waarmee hij/zij wil spelen en dat hij in tegenstelling tot andere simultaans langs de buitenkant van de tafels loopt, wat voor hem duidelijk meer kilometers vergt dan dat hij voor de binnenkant zou opteren.

Uiteindelijk hebben we aan 27 schakers een goodiebag kunnen uitdelen, waarvan slechts één speler een remise uit de brand wist te slepen. Het was de Buildrager van 2014, Frans Wouters die zich niet wilde gewonnen geven tegen de Belgische vicekampioen: voorwaar een sterk staaltje van schaakspelen! Hip Hip Hoera en nog een dikke proficiat Frans!

Al bij al toch nog een geslaagde schaaknamiddag waarbij het plezier op de eerste plaats kwam en we danken dan ook in de eerste plaats onze simultaanspeler Stefan Docx, de schakers en vele sympathisanten voor hun interesse in dit evenement van KSFAH, in samenwerking met KSAH en FROS. Met dank aan de milde sponsors die het mogelijk maakten onze goodiebags te vullen. Graag zien we u een volgende keer terug of beter nog, sluit aan bij één van onze clubs en kom zaterdags een potje schaken, samen met ons!

 

Daar de Groenplaats volgend jaar gerenoveerd wordt, is het mogelijk dat er wordt uitgeweken naar een andere locatie.

 

Klik hier voor de foto's van het evenement van KSFAH

 

C H E S S I S O U R W O R L D

Copyright 2015 All Rights Reserved by hacee